ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

Σε κοινό πα(RAW)νομαστή

ψηφιακή φωτογραφία

ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ - ΑΡΧΕΙΑ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σε κοινό πα(RAW)νομαστή

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα αρχεία τύπου Raw ,ένα πολύ δυνατό και ασυμπίεστο αρχείο ψηφιακής εικόνας. Τα Raw είναι τ΄ αρνητικά του ψηφιακού μας
Κόσμου ,όχι μόνο γιατί είναι καθαρή αποτύπωση της καταγραφής του επεξεργαστή
Της ψηφιακής μας μηχανής,αλλά και γιατί χρησιμοποιούν βάθος χρώματος στα 12 bit
Και όλες οι αλλαγές στις ρυθμίσεις γίνονται με όλη την διαθέσιμη πληροφορία. Βέβαια τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας έχουν ένα σορό από ρυθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε αναζητώντας την βέλτιστη
απόδοση ή διόρθωση στις αρχικές παραμέτρους φωτογράφησης αλλά και κάποια εφέ πχ αλλαγή του tint ,θερμοκρασίας χρώματος κλπ.
Η διαφορά τους με τα JPEG αλλά και με τα αρχεία TIFF είναι σημαντικότατη .
Τα JPG κάνουν ένα σωρό αλλαγές πχ white balance,sharpness κλπ πριν συμπιέσουν και καταγράψουν την εικόνα στην κάρτα μνήμης χρησιμοποιώντας βάθος χρώματος στα 8 bit.Tα TIFF παρόλο που σε ασυμπίεστη μορφή μπορεί να είναι ίσως και πιο μεγάλα σε μέγεθος από τα Raw καταλήγουν να είναι απλά μεγάλες version μιας JPG εικόνας με τα ίδια αποτελέσματα απώλειας στην εικόνα. Το μόνο που χρειαζόμαστε πλέoν είναι μεγάλες κάρτες μνήμης , αρκετά μεγάλους σκληρούς δίσκους (HDD) στον υπολογιστή μας και ωμό(Raw) τράβηγμα με τις μηχανές.
H κάθε εταιρεία ψηφιακών μηχανών προτείνει και από ένα δικό της software για την διαχείριση των αρχείων πχ: Nikon capture, υπάρχουν όμως και οι σταθεροί οπαδοί του Photoshop του προγράμματος που τα κάνει όλα και συμφέρει.
Το Photoshop CS έχει εγκατεστημένο ένα plug-in (Camera Raw.8bi ) εξ αρχής έτσι ώστε όταν ανοίγουμε ένα αρχείο Raw να μας βγάζει σε μια παλέτα ρυθμίσεων.
Αυτή η παλέτα είναι ξεχωριστή και έχει αρκετές ρυθμίσεις πρωταρχικού και όχι μόνο σταδίου από κοντράστ και βάθος χρώματος μέχρι και πιο εξειδικευμένες αλλαγές:

ΠΑΛΕΤΑ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΡΧΕΙΟΥ RAW


Για τους κατόχους Nikon και το πρότυπο NEF (Nikon electronic format)
έχει παρουσιαστεί ένα πρόβλημα που όμως έχει απλή λύση!Αν έχετε εγκατεστημένο
κάποιο από τα προγράμματα της Nikon για μεταφορά των εικόνων σας από την μηχανή στον υπολογιστή πχ picture project είναι πολύ πιθανό αυτή η παλέτα να μην εμφανίζεται στο Photoshop CS ,αλλά μια μικρότερη με ελάχιστες ρυθμίσεις να ξεπηδά στην οθόνη σας όταν προσπαθείτε να ανοίξετε ένα αρχείο. Aυτό συμβαίνει γιατί το picture project εγκαθιστά ένα δικό του plug-in στα αρχεία του Photoshop (Nikon NEF Plugin.8b) το οποίο δεν αφήνει το πρόγραμμα να ανοίξει το αρχείο όπως πρέπει.
Καταρχήν πρέπει να μπείτε στο site της Adobe και να κατεβάσετε το καινούριο updated plug-in που έχει βγάλει :Version 2.4 of Adobe Camera Raw και να το κατεβάσετε στο pc σας, μετά πρέπει να απαλλαγείτε από το plug in της Nikon που βρίσκεται :Program Files\Adobe\Photoshop CS\Plug-ins\Adobe Photoshop Only\File Formats ,δεν χρειάζεται να το πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων απλά τοποθετήστε το σε κάποιο άλλο folder του pc σας μακριά από τ αρχεία του Photoshop .Τώρα μπορείτε να πάρετε το καινούριο updated plug-in που κατεβάσατε και να το αντικαταστήσετε με την παλιά version που βρίσκεται : Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS\Plug-Ins\File Formats το όνομα είναι ίδιο κατά συνέπεια θα το αντικαταστήσει μόνο του (Camera Raw.8bi) βέβαια έχουν διαφορά στα MB κι αυτό γιατί το καινούριο αρχείο έχει συμβατότητα για περισσότερες ψηφιακές μηχανές .
Έτσι πετυχαίνουμε και update στο Photoshop CS αλλά και απελευθερώνουμε τις Raw δυνατότητες μας. Για παλιότερες εκδόσεις του Photoshop ισχύει η ίδια λογική μόνο που πρέπει να δείτε το site της Adobe για να βρείτε το σωστό plug-in .
Πρόσφατα η γνωστή σε όλους Microsoft (κόρη του Bill Gates) έδωσε για διάθεση στο κοινό ένα free εργαλείο (σε συνεργασία με τις κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες)που επικάθεται στα windows xp και βοηθά να βλέπουμε τα αρχεία Raw αλλά και να τα επεξεργαζόμαστε(εκτύπωση- περιστροφή κ.α) με την ίδια ευκολία όπως τα JPG και την μορφή που έχει το windows picture and fax viewer. Το add-on αυτό μπορεί να το βρει κανείς στην σελίδα της Microsoft (Microsoft.com ) ψάχνοντας στα downloads και πιο συγκεκριμένα : windows xp power toys and add-ons , αναζητώντας το Raw image thumbnailer and viewer . Το αρχείο είναι περίπου 48 mb και μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν οποιοσδήποτε έχει windows xp(original) ,το site αναγνωρίζει την αυθεντικότητα των windows ,και μετά το κατεβάζετε.
Ακόμα μπορείτε εναλλακτικά να κατεβάσετε από την σελίδα της Corel το Raw shooters essentials 2005 με βασικές λειτουργίες και ρυθμίσεις για αρχεία Raw ,ένας converter γι'αυτούς που έχουν μηχανές από διάφορες εταιρείες ή που τα software της Nikon ,canon κλπ δεν τους συγκινούν.
Αν και οι εταιρείες φέρονται καθησυχαστικές( μη μπορώντας να κάνουν κάτι άλλο).
Το μέλλον των αρχείων Raw είναι αβέβαιο ,καθώς ουσιαστικά οι εταιρείες βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση θέλοντας η κάθε μια να περάσει το δικό της πρότυπο πάνω στην πλατφόρμα αυτή ,αλλά και με τις φήμες για διάφορες συνεργασίες μεταξύ των κολοσσών. Η Adobe δημιούργησε το Adobe DNG (digital negative) ένας εναλλάκτης - μετατροπέας μεταξύ των Raw που προέρχονται από διαφορετικές κάμερες και έχουν διαφορετικά πρότυπα .Περισσότερες πληροφορίες : http://www.adobe.com/products/dng/main.html
Τελευταία δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα που ζητά την απελευθέρωση του κώδικα των αρχείων Raw και αναλυτικά αναφέρει το ουσιαστικό πρόβλημα και τις πιθανές συνέπειες στο μέλλον ,μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ :
http://www.openraw.org/
Το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι ,να είναι συνέχεια < UP TO DATE >και στα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και στο ΟS [(operating system) windows-Mac] που δουλεύει ,με τα συχνά update και upgrade που ανακοινώνουν οι εταιρείες (Nikon-Cannon –Microsoft-Apple κλπ) στους δικτυακούς τους τόπους.

ΦΑΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ 9-2005

ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ RAW

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2007 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED