ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

ψηφιακή φωτογραφία
ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ - ΑΡΧΕΙΑ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Αν και πιστεύω ότι η ψηφιακή φωτογραφία δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε σαν ξεχωριστό κομμάτι τουλάχιστον φωτογραφικά ,υπάρχουν σε τεχνικό αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο πολλές πληροφορίες είναι από μόνες τους ξεχωριστή κατηγορία έτσι εκτός από αυτή εδώ την εισαγωγή θα δημοσιεύουμε σε αυτές τις ιστοσελίδες ότι έχει σχέση με την ψηφιακή εικόνα.

 

Ψηφιακή φωτογραφία είναι η φωτογραφία που ανεξάρτητα πιο είναι το μέσο για να δημιουργηθεί το αποτέλεσμα είναι κάποιου είδους ψηφιακό αρχείο. Το ψηφιακό αυτό αρχείο μπορούμε να το τυπώσουμε σε διάφορα μέσα χρησιμοποιώντας κάποια μέθοδο ψηφιακής εκτύπωσης ή μπορούμε να το βλέπουμε σε κάποια οθόνη.
Η ουσία είναι ότι όλες οι φωτογραφίες που βλέπουμε πια γύρω μας είναι ψηφιακές ,στα περιοδικά , στις αφίσες , στα έντυπα , παντού. Ακόμα και αν ξεκίνησαν σαν φωτογραφίες σε φιλμ πρίν τυπωθούν μετατράπηκαν σε ψηφιακά αρχεία πριν πάρουν το δρόμο για την εκτύπωση.
Είδη αρχείων.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην ψηφιακή φωτογραφία είναι η μεγάλη ποικιλία των ψηφιακών αρχείων που υπάρχουν. Σημαντικό γιατί η έλλειψη μιας ενιαίας πλατφόρμας δημιουργεί προβλήματα αποθήκευσης ,ανάγνωσης και αρχειοθέτησης και συνεργασίας των διαφόρων ψηφιακών συστημάτων. Παρόλα αυτά τα διαφορετικά αρχεία είναι χρήσιμα όταν χρειαζόμαστε διαφορετικού τύπου συμπίεση για τις φωτογραφίες που προορίζονται για διαφορετικές χρήσεις.
Το βασικότερο αρχείο στην ψηφιακή φωτογραφία είναι το αρχείο RAW είναι το αρχείο που μπορούμε να το θεωρήσουμε το αντίστοιχο του αρνητικού στο φιλμ για την ακρίβεια το ανεμφάνιστο αρνητικό ή την λανθάνουσα εικόνα της κλασικής φωτογραφίας. Ακόμα και σε αυτό το αρχείο οι εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να καθιερώσουν μια ενιαία πλατφόρμα και έτσι οι περισσότερες εταιρείες έχουν το δικό τους RAW αρχείο , πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στην ανάγνωση του αρχείου ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα (υπολογιστή , λειτουργικά ,προγράμματα επεξεργασίας ).


Το μεγάλο μέγεθος των ψηφιακών αρχείων των φωτογραφιών στην ψηφιακή φωτογραφία , οδήγησε από νωρίς στην ανάγκη δημιουργίας διαφόρων ειδών μεθόδων συμπίεσης για να μικραίνουν αυτά τα αρχεία με όσο το δυνατόν λιγότερη έκπτωση στην ποιότητα. Είδη αρχείων που τα καταφέρνουν καλύτερα με την ψηφιακή φωτογραφία είναι το TIFF , TO JPG , και το GIF και έχουν γενικά επικρατήσει. Το TIFF είναι ένα αρχείο που δεν μειώνει το μέγεθος αλλά κρατάει τις αρχικές πληροφορίες της επεξεργασίας προσβάσιμες για οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση , το JPG δημιουργεί μικρότερα αρχεία είναι πιο πλατιά διαδεδομένο και προσφέρει την σταδιακή επιλογή ακόμα μικρότερων αρχείων (μεγαλύτερης συμπίεσης) με αντίστοιχη μείωση της ποιότητας.Αυτή η κλίμακα επιλογής συμπίεσης ποιότητας είναι πολύ χρήσιμη για αρχεία στο internet.Το GIF είναι ιδανικό για την απεικόνιση διανυσματικών γραφικών σε μικρά αρχεία και για κινούμενα γραφικά που είναι πολύ χρήσιμα στο internet και σε διάφορες φορητές συσκευές. Θα δούμε αναλυτικά σε επόμενα άρθρα με ποια κριτήρια επιλέγουμε τον τύπο αρχείου που θα έχει η τελική ψηφιακή φωτογραφία μας. Προς το παρόν ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι εξελίξεις τρέχουν με τρελούς ρυθμούς και χρειάζεται και κάποιος να είναι και λίγο μελλοντολόγος για να μπορεί να μαντέψει το που πηγαίνει όλη αυτή η κατάσταση με την ψηφιακή φωτογραφία.. Το γεγονός είναι ότι η κλασική φωτογραφία που σφράγισε τον 19ο και τον 2Οο αιώνα είναι στην πραγματικότητα παρελθόν και ιστορία.

Σχετικά άρθρα με την ψηφιακή φωτογραφία στο fotoart

Σε κοινό πα(RAW)νομαστή - Φάνης Λογοθέτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - NEWSLETTER ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Περισσότερα για την ψηφιακή φωτογραφια μπορείτε να βρείτε στο www.photographyinfo.gr στο τμήμα ψηφιακή φωτογραφία όπου και θα συγκεντρωθεί όλη η σχετική αρθρογραφία.

Μαθήματα Φωτογραφίας fotoart

Βασικά Μαθήματα Φωτογραφίας για όλους

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2014 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED