ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ
FOTOART-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ GUESTBOOK CHAT ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
“ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ:Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ“

ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ 5 ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

Το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα (CENTRO CHE) και η εταιρία NEW STAR φέρνουν στην Ελλάδα μία σειρά ανεκτίμητων φωτογραφιών, τραβηγμένων από τον ίδιο τον Τσε. Παράλληλα με την έκθεση, η οποία θα παραμείνει στην Αθήνα έως και τις 2 Ιουλίου, πρωτού περιοδεύσει σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, πραγματοποιούνται σεμινάρια, προβολές ταινιών γύρω από τη ζωή του Τσε, ενώ εκτίθονται προσωπικά αντικείμενα και ο φωτογραφικός εξοπλισμός του.

Πιστεύοντας στο εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτής της έκθεσης μεταξύ άλλων και για την φωτογραφική κοινότητα και έκφραση στη χώρα μας, προσκαλούμε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, συλλόγους και σχολές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φωτογραφίας, να επισκεφτούν την έκθεση «ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ», να μοιραστούν μαζί μας εντυπώσεις και ιδέες για το σπάνιο αυτό φωτογραφικό αρχείο και να συμμετέχουν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο που πρόκειται να εκδώσουμε στο τέλος της έκθεσης.

Σημαντικό στοιχείο, η παρουσία του Carlos Lamas, επίσημου επιμελητή της έκθεσης κατά την περιοδεία της ανά τον κόσμο. Ο κύριος Lamas θα βρίσκεται στη διάθεσή σας, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από το υλικό και την προετοιμασία της έκθεσης. Τέλος, είμαστε στη διάθεσή σας για να συντονίσουμε ομαδικές επισκέψεις, προβολές, σεμινάρια και workshops στον χώρο της έκθεσης.

Επισυνάπτουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για κάθε απορία, παρακαλούμε ελάτε σε επαφή μαζί μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝEW STAR - Τηλ: 210 95 12 991 – 210 95 12 981 - Fax: 210 95 66 245 market@artplex.gr.

Από την Τρίτη 2 Μαΐου, παρουσιάζεται, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε άλλες ελληνικές πόλεις, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ. Η έκθεση, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί από τις 02/05 έως τις 02/07, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Κτίριο 1.
Στην έκθεση παρουσιάζονται, 238 φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε από το 1951 ως το 1963 στις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο, όπως και πολυάριθμα αντικείμενα σχετικά με την ενασχόλησή του (λίστα των εκθεμάτων επισυνάπτεται). Όλα τα εκθέματα ανήκουν στο Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα που εδρεύει στην Αβάνα.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Ελλάδα συνολικά πέντε μήνες και εκτός από την Αθήνα προγραμματίζεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα.
H Αλέιδα Μαρτς Γκεβάρα (κόρη του Τσε) και η Άνα Μαρία Πεγιόν (Εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας) θα παραβρεθούν επίσης στην Αθηναϊκή πρεμιέρα της έκθεσης, μαζί με αντιπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας. Επίσης, σε κάθε ελληνική πόλη που θα φιλοξενεί την έκθεση θα παραβρεθούν αντιπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας, του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα και της Κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιασθεί, με μεγάλη επιτυχία στην Βαλένθια της Ισπανίας, στην Ρώμη, στην Δανία, στην Αυστρία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως βέβαια και στην Λατινική Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί, πως στην Ελλάδα θα εκτεθεί, το σύνολο των φωτογραφιών και αντικειμένων του Αρχείου του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα, καθώς η συλλογή των φωτογραφιών εμπλουτίζεται διαρκώς.
Η έκθεση έχει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτική, καλλιτεχνική και κοινωνική σημασία. Ο ίδιος ο Τσε (ο οποίος παρεμπιπτόντως εξάσκησε το επάγγελμα του φωτογράφου κατά τη διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων του Μεξικό το 1955) δηλώνει πως «Πρώτα υπήρξα φωτογράφος και μετά κομαντάντε» και είναι γνωστό πως η φωτογραφική κάμερα και το όπλο του ήταν τα αναπόσπαστα κομμάτια του εξοπλισμού του, όπου κι αν βρισκόταν στην αέναη κίνησή του, στις φοιτητικές του περιπλανήσεις, στο πεδίο της μάχης, σε διπλωματικά ταξίδια, στις ελάχιστες ανέμελες στιγμές της σύντομης ζωής του. Άλλωστε, η φωτογραφική μηχανή ήταν ένα από τα ελάχιστα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στο σάκο του μετά τον μαρτυρικό του θάνατο στην Βολιβιανή ζούγκλα.
Μέσα από τις πολυάριθμες φωτογραφίες της έκθεσης, ματιές από μια ίριδα που εστίαζε στο κλείστρο της κάμερας όπως και σε αυτό του όπλου, ξετυλίγεται με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο η διαδρομή του μύθου της επανάστασης, από τα ταξίδια του στην Λατινική Αμερική, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα με τους αντάρτες συντρόφους του, στις φάμπρικες της Κούβας μαζί με τους εργάτες, σε πόλεις και τοπία της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Πρόσωπα, τοπία, άνθρωποι, στιγμές μιας ζωής αφιερωμένης στην επανάσταση, στο πάθος για την φωτογραφική τέχνη, κι οι δυο μεγάλοι έρωτες με αφετηρία την λατρεία για τη ζωή και τον συνάνθρωπο.
Πολύ περισσότερο από μια ακόμα «καλλιτεχνική» προσέγγιση, η έκθεση «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ» είναι μια μαρτυρία, μια «γυμνή» προβολή βιωμάτων, μια αποκαλυπτική καταγραφή του τρόπου με τον οποίο συλλαμβάνει τον κόσμο ένας ταλαντούχος όσο και αφοσιωμένος άνθρωπος που, κατά τραγική ειρωνεία έμελλε να αποτελέσει το θέμα μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες της εποχής μας.
Η αγάπη του ελληνικού λαού στο πρόσωπο, τους αγώνες, τα οράματα του Τσε είναι γνωστή. Οι φωτογραφίες του αποτελούν ένα μικρό (σχετικά με το μέγεθος των ιδεών και της ιστορική προσφοράς του Τσε για έναν καλύτερο κόσμο) αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς ενός μεγάλου επαναστάτη, μιας κορυφαίας προσωπικότητας που εδώ και δεκαετίες έχει περάσει στον χώρο του μύθου.
Το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μια εντελώς άγνωστη πλευρά της πορείας του Τσε στον κόσμο και, για άλλη μια φορά θα συγκινηθεί και θα συνεγερθεί από τη ζωή και το έργο ενός θρύλου που παραμένει ζωντανός στις καρδιές των λαών της γης.
Μαζί με την έκθεση σχεδιάζονται επί πλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβολές, συναυλίες, ομιλίες κλπ.), με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, μεμονωμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα παραβρεθούν και οι Αλέιδα και Καμίλο Γκεβάρα.

Διοργάνωση: Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα – NEW STAR
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση στην Ελλάδα: Βελισσάριος Κοσσυβάκης
Τηλ 210 95 12 991 – 210 95 12 981
Fax 210 95 66 245

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Περιεχόμενα Έκθεσης «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

1238 φωτογραφίες, τραβηγμένες από το 1951 ως το 1963, σε Αργεντινή, Μεξικό, Γουατεμάλα, Κούβα, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδονησία, Ινδίες, Πακιστάν, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τανζανία, Αίγυπτο, Μαρόκο. Το 30% των έργων είναι θετικά αντίγραφα εποχής και τα υπόλοιπα σύγχρονα αντίγραφα ασπρόμαυρα και έγχρωμα. Διαστάσεις αντιγράφων εποχής 50Χ60 εκατοστά
2 11 φάκελοι εργαστηρίων των φωτογραφιών με σημειώσεις του Τσε
3 Φωτοτυπία της ταυτότητας φωτογράφου του Τσε
4 Υφασμάτινο έμβλημα
5 Οι μηχανές του Τσε, μια Plaubel του 1960 και μια Ihagee του 1934.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
“ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ “
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ


Από την Τρίτη 2 Μαΐου, παρουσιάζεται, αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια σε άλλες ελληνικές πόλεις, η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ: Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ». Η έκθεση, που διανύει ήδη τη δεύτερη εβδομάδα επιτυχημένης λειτουργίας, θα διαρκέσει έως τις 02/07 και φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", Πειραιώς 254, Κτίριο 1. Η είσοδος σε αυτή την τόσο σημαντική έκθεση είναι ελεύθερη για όλους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 238 φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος ο Τσε από το 1951 ως το 1963 στις περιπλανήσεις του ανά τον κόσμο, όπως και πολυάριθμα αντικείμενα σχετικά με την ενασχόλησή του. Όλα τα εκθέματα ανήκουν στο Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα που εδρεύει στην Αβάνα.
Τώρα, εκτός από τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε να γίνουμε μάρτυρες μιας άγνωστης πτυχής της ζωής του μεγάλου επαναστάτη, στην έκθεση θα προβάλλονται και σπάνια ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο καθώς και η ταινία του Βάλτερ Σάλες «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας», για τη ζωή και τη δράση του Τσε. Δυσεύρετες παραγωγές του Κουβανικού Κέντρου Κινηματογράφου (ICAIC) και άλλες πολύτιμες κινηματογραφικές μαρτυρίες εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας γύρω από τα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου-θρύλου. Τα ανεκτίμητα αυτά κινηματογραφικά ντοκουμέντα εξασφαλίζονται πρώτη φορά για το ελληνικό κοινό. Η είσοδος στις παράλληλες αυτές εκδηλώσεις θα είναι επίσης ελεύθερη.
Τα ντοκιμαντέρ και οι ταινίες που θα προβληθούν στα πλαίσια της έκθεσης είναι οι εξής:


ΤΙΤΛΟΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1
HASTA LA VICTORIA, SIEMPRE
Σαντιάγο Άλβαρες
00:20
2
ΦΙΝΤΕΛ: ΟΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ
Τζιάννι Μίνα
00:60
3
Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Τερεσίτα Γκόμες
00:50
4
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ- Περιλαμβάνονται σκηνές από την ταινία «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας»
Τζιάννι Μίνα
00:60
5
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕ- Περιλαμβάνονται σκηνές από την ταινία «Το Ταξίδι»
Τζιάννι Μίνα
00:60
6
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ - ΜΕΡΟΣ Α’
Ρομπέρτο Μασσάρι
00:60
7
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, Ο ΦΙΛΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ - ΜΕΡΟΣ Β’
Ρομπέρτο Μασσάρι
00:50
8
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4
Σέρτζιο Χιράλ
00:60
9
ΕΠΙΚΟ ΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ
Κολλεκτίβα ICAIC
00:60
10
ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ
Μανουέλ Παρέδες
00:60
11
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Πέδρο Τσάσκελ
00:60
12
O ΤΣΕ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Ρεμπέκα Τσάβες
00:30
13
O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ
Ρεμπέκα Τσάβες
00:35
14
Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Τζιάννι Μίνα
00:60
15
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ
Βάλτερ Σάλες
01:28

Το ωράριο προβολών θα έχει ως εξής:

ΗΜΕΡΑ
ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ
19:00-21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19:00-21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ
12:00-14:00 και 18:00-20:00
ΚΥΡΙΑΚΗ
12:00-14:00 και 18:00-20:00

Λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες ταινίες θα προβάλλονται καθημερινά και τις ακριβείς ώρες προβολής τους μπορείτε να βρείτε στην υποδοχή της έκθεσης «CHE: O ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ».


Διοργάνωση: CENTRO CHE (Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα) – NEW STAR
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση στην Ελλάδα: Βελισσάριος Κοσσυβάκης
NEW STAR
Τηλ: 210 95 12 991 – 210 95 12 981
Fax: 210 95 66 245

 

FOTOART-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2006 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED