ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΘΡΑ - ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ INDEX

HOME GALLERY ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΡΘΡΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΕΣ INTERNET ΑΓΟΡΑ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ BACK

ταξίδια στην Ελλάδα με το fotoart και τον Αντρέα Γκανάτσιο

Μακρινίτσα και Πορταριά

Μακρινίτσα - Πορταριά - Photo Gallery - Χρήσιμες πληροφορίες

 

Μετακίνηση
Οδικώς από Αθήνα 415 χλμ, από Θες/νίκη 240 χλμ. Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε να φτάσετε σε Μακρινίτσα και Πορταριά με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας (τηλ 24210-33253) και (ως το Βόλο) με δρομολόγια του ΟΣΕ (24210-24056).

Διαμονή
Τα δυο χωριά είναι κυριολεκτικά γεμάτα με ξενοδοχεία και ξενώνες που λειτουργούν όλο το χρόνο, αποκλείεται να μην βρείτε κάπου να μείνετε.

Φαγητό-καφές-ποτό
Και δω ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω. Υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Φυσικά υπάρχουν και καφετερίες και μπαράκια για τους νέους κάθε ηλικίας. Απαραίτητη βέβαια και η στάση στο Art Cafe του Σπύρου, δίπλα στο κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Αγορές
Ντόπιο κρασί και τσίπουρο, γλυκά του κουταλιού, βότανα καθώς και τουριστικά σουβενίρ. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε αγνό μέλι από τον παραγωγό Αθανάσιο Αδάμ (24280-99007), που έχει κιόσκι ακριβώς πριν την πλατεία Μακρινίτσας.

Μη χάσετε
Στη Μακρινίτσα:
αρχικά το καφεδάκι στο (εκπληκτικής θέας) μπαλκόνι της κεντρικής πλατείας και την επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (βρίσκεται ακριβώς από κάτω), το πέρασμα από το καφενείο του Βοτσαρέα στην πλατεία (όπου ο ένας τοίχος αποτελείται από ζωγραφιά του Θεόφιλου) και την πόση γάργαρου νερού από την διπλανή κρήνη με το «αθάνατο νερό».
Τυχεροί κι όσοι βρεθούν στο χωριό τις μέρες που αναβιώνει το λαογραφικό έθιμο των «Μάηδων», με ρίζες στη διονυσιακή λατρεία. Για πλήρη ενημέρωση απευθυνθείτε στο γραφείο της Κοινότητας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (θα βρείτε και στα δυο ανθρώπους με όρεξη, μεράκι και αγάπη για τον τόπο). Απαραίτητη για τους απαιτητικούς και η περιπλάνηση στα καλντερίμια και τις συνοικίες πάνω και κάτω από την κεντρική πλατεία (η παράδοση, η ιστορία και η αυθεντικότητα είναι εκεί και σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε). Για τους μερακλήδες, το πέρασμα από το πέτρινο γεφύρι και η θέα του χωριού από το μονοπάτι στην πλαγιά του «Σαρακηνού» (η γαλήνη μακριά από τα αγριεμένα πλήθη).

Στην Πορταριά: τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και το απολαυστικό καφεδάκι στην αρχοντική πλατεία του χωριού (ειδικά τον Ιούνιο που είναι γεμάτη ανθισμένες θεόρατες ορτανσίες), όπως και στο ιδιαίτερο «λαγήνι» (μουσική μόνο από δίσκους βινυλίου παρακαλώ), καθώς και στην διπλανή καφετέρια (με μπαλκόνι πανοραμικό και τζάκι σπέσιαλ). Σαφώς ισχύουν, και επαυξημένα, όλα τα παραπάνω περί δημιουργικής περιπλάνησης μέσα στο χωριό κι έξω (ειδικά η πεζοπορία από θέση «Αδάμενα» προς «πηγή Μάνα» μέσα από το προσεγμένο κι άνετο μονοπάτι των Κενταύρων είναι ονειρεμένη).

Πριν ξεκινήσετε (ή απλώς για έμπνευση κι ονειροπόληση), απαραιτήτως ρίξτε μια ματιά στις ιστοσελίδες
www.makrinitsa.gr,
http://kpe-makrin.mag.sch.gr,
www.portaria.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κωδικός περιοχής 24280
Δήμος Πορταριάς : 99920
Κοινότητα Μακρινίτσας : 99140
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης : 99505
Αστυνομία : 99105
Αγροτικό Ιατρείο : 99106

Βιβλιογραφία
Κορδάτος Γιάννης, «Ιστορία Επαρχίας Βόλου και Αγιάς», 1960, εκδόσεις 20ος αιώνας.
Μακρινίτσα, Τουριστικός και Οδοιπορικός Χάρτης.
Μακρινίτσα, έκδοση κοινότητας Μακρινίτσας.
Πορταριά Πηλίου, Τουριστικός Οδηγός και Χάρτης, έκδοση Δήμου Πορταριάς.
Στέφανος Γ. Ψημένος, «Ανεξερεύνητο Πήλιο», εκδόσεις ROAD, 2005.
«ΠΗΛΙΟ, η χώρα των Κενταύρων», εκδόσεις Μιχάλης Τουμπής, Αθήνα 1998.
«ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», Τ.Ε.Ε. Τμήμα Μαγνησίας, 2002.
Νάνου-Σκοτεινιώτη Α., «Μοναστήρια και εκκλησίες της Μακρινίτσας», 1988.
Σκουβαράς Β.-Μακρής Κ., «Αρχαιολογικός και Τουριστικός Οδηγός Θεσσαλίας», Βόλος 1958.
Σισιλιάνος Δ., «Η Μακρινίτσα και το Πήλιο. Ιστορία-Μνημεία-Επιγραφαί», Αθήνα 1939.

 

Μακρινίτσα - Πορταριά - Photo Gallery - Χρήσιμες πληροφορίες

FOTOART - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ © 2001-2006 FOTOART ALL RIGHTS RESERVED